Select Page

Trebate kuhinju po mjeri?

Kuhinje s otokom – što su i kako izgledaju

Kuhinje s otokom - što su i kako izgledaju

Kuhinje s otokom, zašto odabrati kuhinjski otok?

Kada gledamo moderne kuhinje, gotovo je nemoguće ne primijetiti kako većina ima otok. Zašto je to tako? Danas je nezamislivo raditi novu kuhinju, a ne uzetu u obzir dodatni element koji može pomoći pri pripremi hrane i skladištenju. Zašto odabrati kuhinje s otokom? Otok se može opisati kao poseban i središnji dio kuhinjskog namještaja čija namjena može biti radna ili kao prostor za jelo. On je također granica koja odvaja kuhinju od ostatka domaćinstva. Naravno, kao i sve druge kuhinjske komponente, i otoci imaju svoje prednosti i mane. Koje prednosti donose kuhinje s otokom? Otok će sadržavati sve ono što nam je potrebno na jednom mjestu, čineći tako bolju organiziranost u kuhinji.

Otok stvara vizualno lijepu granicu između kuhinje i ostalog domaćinstva. Njegova namjena može poslužiti za kuhanje, skladištenje, objed. Stvara savršen prostor za druženje i omogućuje da se u kuhinji nalazi više od jedne osobe. Iako ima svojih prednosti, otoci također imaju i određene nedostatke. Otoci mogu zauzimati i nekoliko dodatnih kvadratnih metara u kuhinji, što nije savršena opcija za male kuhinje. Stambene zgrade često nemaju mogućnost implementacije vodovodnih cijevi ako na svom otoku želite postaviti sudoper ili perilicu. Otok ponekad u manjim obiteljima služi i kao stol za objedovanje, no on nije dobra solucija ukoliko imate veliku obitelj.

Kuhinje s otokom, oblici i funkcionalnost otoka

Svaki otok bi trebao biti u skladu sa kuhinjom, mora se uklapati po svom dizajnu i teksturi. U najpopularnije otoke se ubrajaju oni pravokutnog oblika, ali isto tako postoje i kvadratni, ovalni i okrugli. Kuhinje s otokom imaju bolju funkcionalnost. Kod razmatranja otoka, trebali bi unaprijed znati što želite da je njegova funkcija. Otoci mogu biti radna jedinica, stol za objedovanje – ili oboje. Neovisno o Vašoj odluci, elementi na otoku moraju biti praktični. Bilo da kupujete gotovi otok ili da ga radite po mjeri, on će biti karakterističan radi prostora za skladištenje koji se nalazi ispod radne površine. Što se najčešće stavlja na otok?

U većini slučajeva, otok služi kao jedinica za rad – ne njega se stavlja sudoper i ploča za kuhanje. Dobiva se dio kuhinje koji je fokusiran na rad, pripremanju namirnica, rezanju, sjeckanju, valjanje tijesta, mariniranje mesa itd. Naravno, on isto tako može biti i samo dodatna jedinica koja će više poslužiti u svrhu šanka ili stola. Donji dijelovi otoka se najčešće koriste kao dodatni skladišni prostor. Ovdje možete odložiti suđe, razne kuhinjske potrepštine, manje kuhinjske aparate poput miksera. Ukoliko otok ima i vanjski dio za skladištenje, tada se taj prostor često iskorištava za razne ukrase koji naglašavaju kuhinju. Kuhinje s otokom su svakako funkcionalnije.

Kuhinje s otokom, veličina i cijena

Otok je savršen izbor za bilo koju kuhinju od devet kvadrata nadalje. Ukoliko živite u stanu i želite radnu jedinicu za otoku, navedeno može predstavljati problem kod instalacija, što Vam zapravo stvara dodatni trošak. U navedenom primjeru, otok je bolje iskoristiti kao dodatni radni prostor. Otok u kući je već druga stvar, ovdje možete iskoristiti sve njegove funkcionalnosti. Koja veličina prostora je potrebna za postavljanje kuhinjskog otoka? Idealno bi bilo da su dimenzije najmanje 16 m2, ali bilo bi idealno da imate ra raspolaganju barem od 20 do 25 dodatnih kvadrata.

Kuhinje s otokom mogu funkcionirati i na 9 kvadrata, no tada kuhinja mora biti praktično i funkcionalno uređena. Otoke možemo postavljati u svim oblicima kuhinja, no bitno ih je ukomponirati u razradi nove kuhinje. Da li su kuhinje s otokom nešto skuplje? Odgovor je da. Otok možete kupiti s kuhinjom ili posebno. Poželjno je da oni dolaze u kompletu kako bi bili izrađeni od istog materijala, no oni se također mogu kupiti zasebno i unijeti poseban stil. Cijena će prvenstveno ovisiti o veličini, svrsi, materijalu, postavljanju.

Tagovi:

Trebate kuhinju po mjeri?

Retro kuhinje

Retro kuhinje

Mode i trendovi u svemu, pa i u izboru namještaja se stalno mijenjaju i ma koliko modernitet progresivno izbacivao nove stilove, neki stari stilovi prežive sve promjene i nije da postanu klasik, ali s

Nord kuhinje

Nord kuhinje

Nord kuhinje blok imaju prednosti u odnosu na druge vrste kuhinja jer se izrađuju kompaktnih dimenzija i savršene su za male prostore u kojma nema puno mjesta za veći broj kuhinjskih elemenata. Optima

Obratite nam se za sve upite

Na sve upite odgovaramo žurno u toku radnog dana, a ponudu šaljemo unutar jednog radnog dana.

4 + 15 =